Grzanki z grillowaną gruszką
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Przyprawa do grilla pikantna Knorr - 1 łyżeczka
  • świeże gruszki - 2 sztuki
  • bagietka - 1 sztuka
  • garść rukoli - 2 sztuki
  • ser pleśniowy np. Gorgonzola - 40 gramów
  • pestki słonecznika - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • syrop balsamiczny - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Oliwę (2 łyżki) wymieszaj z przyprawą do pikantnego grilla i wymieszaj – zamarynuj gruszki i odstaw na kilka minut. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  2. Po tym czasie gruszki usmaż na rozgrzanym grillu – ok. 5-8 minut. Bagietkę pokrój na 2 centymetrowej grubości kromki pod skosem. Pozostałą oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Ziołową oliwą nasmaruj kromki pieczywa z obu stron.
  3. Na każdą kromkę nałóż porcję rukoli (zwiń ją ścisło w niewielkie gniazdko), grillowaną gruszkę oraz odrobinę pokruszonego sera.
  4. Tak przygotowane grzanki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i opiekaj przez 3-5 minut. Pilnuj grzanek przez cały czas, gdyż łatwo mogą się przypalić. Po opieczeniu grzanki zdejmij z grilla, polej odrobiną balsamicznego syropu i posyp prażonym słonecznikiem.