Grzanki z ratatują
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • bagietka - 1 sztuka
  • pomidory - 2 sztuki
  • mały bakłażan - 1 sztuka
  • strąk czerwonej papryki - 1 sztuka
  • cukinia - 125 gramów
  • por - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek - 8 łyżek
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę, por pokrój w plasterki. Przygotuj ratatuję: w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i por, smaż do miękkości.
  2. Pokrój pomidory, bakłażana, cukinię i paprykę w kostkę. Dodaj do cebuli resztę warzyw oraz Bulionetkę wołową Knorr i duś około 15 minut.
  3. Wykrój 12 kromek z bagietki. Piecz kromki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będą złociste.
  4. Natrzyj je czosnkiem i skrop oliwą z pierwszego tłoczenia.
  5. Tuż przed podaniem wyłóż na grzanki ratatuję.