Grzanki z ratatują

5


Łatwe


45 min.


6 os.

Składniki
bagietka1 sztuka
pomidory2 sztuki
mały bakłażan1 sztuka
Bulionetka wołowa Knorr1 sztuka
strąk czerwonej papryki1 sztuka
cukinia125 gramów
por1 sztuka
cebula1 sztuka
ząbek czosnku3 sztuki
oliwa z oliwek8 łyżek
Przygotowanie
Krok 1
Przygotowanie grzanek zacznij od pokrojenia warzyw. Posiekaj cebulę w drobną kostkę, a białą część pora – w plasterki. Rozgrzej w garnku 8 łyżek oliwy z oliwek. Gdy będzie już gotowa do smażenia, wrzuć do garnka cebulę i pora. Smaż je, aż staną się miękkie.
Krok 2
Pora na pozostałą część ratatui. Pokrój 2 pomidory, małego bakłażana, czerwoną paprykę i cukinię w drobną kostkę. Wszystkie te warzywa dodaj do garnka z cebulą i porem. Dorzuć do naczynia także Bulionetkę wołową Knorr i dokładnie wymieszaj składniki. Duś ratatuję pod przykryciem przez około 15 minut.
Krok 3
Przejdź do przygotowania grzanek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C w trybie góra-dół. Sięgnij po bagietkę i pokrój ją na 12 równych kromek. Wyłóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez kilka minut, aż kromki staną się złociste i chrupiące.
Krok 4
Wyjmij kromki z piekarnika i natrzyj je ząbkami czosnku. Skrop je także oliwą z oliwek.
Krok 5
Wyłóż grzanki na talerz i ułóż na każdej z nich porcję warzywnej ratatui. Podawaj na gorąco lub jako zimną przekąskę.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl