| |||||||||
| Składniki | ||
| Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr | 1 opakowanie | |
| Prawdziwki umyte i pokrojone w cząstki | 200 gramów | |
| Podgrzybki umyte i pokrojone w cząstki | 200 gramów | |
| Rydze umyte i pokrojone w cząstki | 200 gramów | |
| Kurki umyte i pokrojone w cząstki | 200 gramów | |
| Szalotka pokrojona w kostkę | 200 gramów | |
| ząbek czosnku | 4 sztuki | |
| śmietana 30 % | 500 mililitrów | |
| świeży rozmaryn | 1 sztuka | |
| świeży tymianek | 1 sztuka | |
| świeża szałwia | 30 gramów | |
| oliwa z oliwek | 50 mililitrów | |
| pieprz czarny mielony | 5 gramów | |
| mąka pszenna | 2 łyżki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i szalotkę, dodaj grzyby, smaż tak długo, aż powstały sok odparuje, a grzyby będą zupełnie suche. |
| Krok 2 |
| Dodaj wtedy mąkę i dokładnie ją rozmieszaj, wlej śmietanę i gotuj około 5 minut, aż śmietana zgęstnieje. Dodaj pozostałe zioła i przyprawy, w tym kostkę Knorr. |
| Krok 3 |
| Grzyby gotuj jeszcze razem około 3 minut. |
| Autor: Piotr Murawski |