|
Składniki | ||
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr | 1 opakowanie | |
Prawdziwki umyte i pokrojone w cząstki | 200 gramów | |
Podgrzybki umyte i pokrojone w cząstki | 200 gramów | |
Rydze umyte i pokrojone w cząstki | 200 gramów | |
Kurki umyte i pokrojone w cząstki | 200 gramów | |
Szalotka pokrojona w kostkę | 200 gramów | |
ząbek czosnku | 4 sztuki | |
śmietana 30 % | 500 mililitrów | |
świeży rozmaryn | 1 sztuka | |
świeży tymianek | 1 sztuka | |
świeża szałwia | 30 gramów | |
oliwa z oliwek | 50 mililitrów | |
pieprz czarny mielony | 5 gramów | |
mąka pszenna | 2 łyżki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i szalotkę, dodaj grzyby, smaż tak długo, aż powstały sok odparuje, a grzyby będą zupełnie suche. |
Krok 2 |
Dodaj wtedy mąkę i dokładnie ją rozmieszaj, wlej śmietanę i gotuj około 5 minut, aż śmietana zgęstnieje. Dodaj pozostałe zioła i przyprawy, w tym kostkę Knorr. |
Krok 3 |
Grzyby gotuj jeszcze razem około 3 minut. |
Autor: Piotr Murawski |