Grzybowa potrawka
  • 30 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 opakowanie
  • Prawdziwki umyte i pokrojone w cząstki - 200 gramów
  • Podgrzybki umyte i pokrojone w cząstki - 200 gramów
  • Rydze umyte i pokrojone w cząstki - 200 gramów
  • Kurki umyte i pokrojone w cząstki - 200 gramów
  • Szalotka pokrojona w kostkę - 200 gramów
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • śmietana 30 % - 500 mililitrów
  • świeży rozmaryn - 1 sztuka
  • świeży tymianek - 1 sztuka
  • świeża szałwia - 30 gramów
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 5 gramów
  • mąka pszenna - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i szalotkę, dodaj grzyby, smaż tak długo, aż powstały sok odparuje, a grzyby będą zupełnie suche.
  2. Dodaj wtedy mąkę i dokładnie ją rozmieszaj, wlej śmietanę i gotuj około 5 minut, aż śmietana zgęstnieje. Dodaj pozostałe zioła i przyprawy, w tym kostkę Knorr.
  3. Grzyby gotuj jeszcze razem około 3 minut.