Grzybowa z kaszą i ziemniakami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 4 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • kasza jęczmienna - 4 łyżki
  • garść suszonych grzybów - 1 sztuka
  • woda - 1 litr
  • słodka śmietana 18% - 1 szklanka
  • pieprz - 1 szczypta
  • natka pietruszki pokrojona - 4 łyżki
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka
  • Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namoczyć w 1 szklance ciepłej wody .Odcedzić pozostawiając wodę i pokroić grzyby w paski .Obrać ziemniaki i marchew . Pokroić : ziemniaki w kostkę , a marchew w pół plasterki. Umyć . Wsypać do garnka razem z grzybami . Zalać 3 szklankami wody i 1 szklanką wywaru z moczenia grzybów . Dodać kostkę bulionową grzybową i kaszę . Gotować na małym gazie 45 minut
  2. Sos borowikowy rozrobić w zimnej wodzie ( ok. 1 szklanki ) i wlać do zupy .Wymieszać i gotować 10 minut .Dolać śmietankę .Doprawić pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.