| |||||||||
| Składniki | ||
| ziemniaki | 4 sztuki | |
| marchew | 2 sztuki | |
| kasza jęczmienna | 4 łyżki | |
| garść suszonych grzybów | 1 sztuka | |
| woda | 1 litr | |
| słodka śmietana 18% | 1 szklanka | |
| pieprz | 1 szczypta | |
| natka pietruszki pokrojona | 4 łyżki | |
| Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr | 1 sztuka | |
| Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr | 1 sztuka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Grzyby namoczyć w 1 szklance ciepłej wody .Odcedzić pozostawiając wodę i pokroić grzyby w paski .Obrać ziemniaki i marchew . Pokroić : ziemniaki w kostkę , a marchew w pół plasterki. Umyć . Wsypać do garnka razem z grzybami . Zalać 3 szklankami wody i 1 szklanką wywaru z moczenia grzybów . Dodać kostkę bulionową grzybową i kaszę . Gotować na małym gazie 45 minut |
| Krok 2 |
| Sos borowikowy rozrobić w zimnej wodzie ( ok. 1 szklanki ) i wlać do zupy .Wymieszać i gotować 10 minut .Dolać śmietankę .Doprawić pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki. |
| Autor: Grażyna Molak |