|
Składniki | ||
ziemniaki | 4 sztuki | |
marchew | 2 sztuki | |
kasza jęczmienna | 4 łyżki | |
garść suszonych grzybów | 1 sztuka | |
woda | 1 litr | |
słodka śmietana 18% | 1 szklanka | |
pieprz | 1 szczypta | |
natka pietruszki pokrojona | 4 łyżki | |
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr | 1 sztuka | |
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr | 1 sztuka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Grzyby namoczyć w 1 szklance ciepłej wody .Odcedzić pozostawiając wodę i pokroić grzyby w paski .Obrać ziemniaki i marchew . Pokroić : ziemniaki w kostkę , a marchew w pół plasterki. Umyć . Wsypać do garnka razem z grzybami . Zalać 3 szklankami wody i 1 szklanką wywaru z moczenia grzybów . Dodać kostkę bulionową grzybową i kaszę . Gotować na małym gazie 45 minut |
Krok 2 |
Sos borowikowy rozrobić w zimnej wodzie ( ok. 1 szklanki ) i wlać do zupy .Wymieszać i gotować 10 minut .Dolać śmietankę .Doprawić pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki. |
Autor: Grażyna Molak |