Grzybowa zapiekanka

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • cebula - 2 sztuki
  • olej
  • suszone grzyby - 120 gramów
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • mleko - 1 litr
  • mąka - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • masło - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej zimnym mlekiem i odstaw na noc. Następnie wlej około 1 szklanki wody i gotuj 50 minut. Odcedź a wywar zachowaj.
  2. Ziemniaki gotuj 10 minut w osolonej wodzie, odcedź i pokrój w plastry.
  3. Pokrojoną w kostkę cebule przesmaż na maśle. Wlej wywar z grzybów i zamieszaj.
  4. Dosyp mąkę i cały czas mieszając gotuj Az sos zgęstnieje. Przypraw sola i pieprzem.
  5. Śmietanę zahartuj i wlej do sosu.
  6. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układaj na przemian ziemniaki i grzyby, zalej sosem. Piecz 0,5 godziny w 200 stopniach.