Grzybowe burgery z dipem
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • boczniaki - 250 gramów
  • pieczarki - 250 gramów
  • Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr - 2 łyżki
  • cebulka dymka - 3 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • olej - 3 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 50 gramów
  • jogurt naturalny - 250 gramów
  • Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • rukiew wodna - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie grzyby pokrój w drobną kostkę. Cebulę dymkę w plasterki. Czosnek posiekaj.
  2. Grzyby smaż na patelni z olejem. Dodaj czosnek oraz dymkę i całość smaż aż nabierze dobrze rumianego koloru i cały płyn wyparuje.
  3. Przełóż grzyby do miski, poczekaj aż lekko ostygną, dodaj jajko, przyprawę Knorr oraz bułkę tartą. Wymieszaj.
  4. Z masy uformuj w dłoniach 12 mały burgerów. Smaż po 5 minut z każdej strony.
  5. Przygotuj dip. Wyciśnij sok z cytryny. Połącz jogurt z cytryną oraz sosem sałatkowym Knorr. Burgery podawaj z dipem udekorowane listkami rukwi wodnej.