Grzybowy krupnik

Składniki:

  • ziemniaki - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 6 łyżek
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • grzyby suszone - 3 sztuki
  • sól i pieprz - 1 szczypta
  • kasza perłowa - 1 szklanka
  • łopatka - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin.
  2. Mięso włóż do około 2 litrów wody, dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz obraną włoszczyznę. Ugotuj wywar.
  3. Mięso i marchewkę pokrój w kostkę.
  4. Kasze opłucz i odsącz. Ziemniaki pokrój w kostkę.
  5. Do przecedzonego wywaru włóż grzyby i ziemniaki, zagotuj . Wsyp kaszę i gotuj jeszcze około 20 minut.
  6. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj łopatkę, lekko zrumień i wraz z marchewką dodaj do zupy na 6 minut przed końcem gotowania. Przypraw Delikatem Knorr, solą, pieprzem.