Grzybowy stroganoff pod pierzynką
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczarki - 500 gramów
  • Fix Schab a'la stroganoff Knorr - 1 opakowanie
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • pomidory - 2 sztuki
  • mozzarella - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuk
  • musztarda - 1 łyżka
  • śmietana 36% - 300 mililitrów
  • woda - 200 mililitrów
  • jajka - 3 sztuki
  • świeży tymianek - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w paski, czosnek posiekaj, a pora pokrój w krążki.
  2. Na rozgrzanej oliwie przesmaż umyte pieczarki, dodaj czosnek, cebulę oraz pora.
  3. Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze 100 ml śmietany oraz 200 ml wody. Wlej do pieczarek, całość zagotuj, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia.
  4. Mozzarellę pokrój w cienkie plastry i przykryj nimi pieczarki.
  5. Do kielicha blendera wlej 200 ml śmietany, dodaj jajka i przyprawę Delikat. Całość zmiksuj, a następnie zalej sosem potrawę.
  6. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 40 minut. Udekoruj świeżym tymiankiem