Grzyby duszone w śmietanie
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • prawdziwki lub podgrzybki - 30 dekagramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • rozgnieciony ząbek czosnku - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • pieprz
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 5 dekagramów
  • woda- wrzątek - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść grzyby, dokładnie opłucz i osącz.
  2. Pokrój duże grzyby w paski, natomiast małe pozostaw w całości.
  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  4. Dodaj rozgnieciony czosnek, grzyby, sól oraz pieprz.
  5. Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w szklance wrzącej wody, następnie zalej nim grzyby i duś około 30 minut.
  6. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez 3–4 minuty. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).