Gukasz a la dziczyzna
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • łopatka wieprzowa - 1 kilogram
  • czerwone wino - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • jałowiec - 3 sztuki
  • estragon - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • olej do smażenia - 3 łyżki
  • papryka - 1 łyżka
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroiłam w dużą kostkę. Do garnka włożyłam razem z obraną marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, 2 ząbkami czosnku, zielem i jałowcem. Dosypałam estragon i całość zalałam winem. Odstawiłam na 12 h do lodówki.
  2. Następnego dnia mięso wyjęłam z marynaty, osuszyłam. oprószyłam mąką. Rozgrzałam mocno garnek z olejem i przysmażyłam mięso. Posypałam pieprzem i solą. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i 3 ząbki czosnku i dalej smażyłam aż mięso zrumieniło się. Dodałam papryk, liść laurowy i ziele z marynaty. Dodałam pokrojoną w kostkę marchewkę.
  3. Zalałam wrzątkiem i dodałam bulionetkę. Dosypałam przyprawę delikat do smaku. Dusiłam ok 60 min. Na koniec doprawiłam do smaku pieprzem i solą.