Gukasz a la dziczyzna

0


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
cebula2 sztuki
ząbek czosnku5 sztuk
ziele angielskie2 sztuki
liść laurowy2 sztuki
marchew2 sztuki
pieprz1 łyżeczka
mąka pszenna2 łyżki
sól1 łyżeczka
czerwone wino1 sztuka
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżka
pietruszka1 sztuka
Bulionetka wołowa Knorr1 sztuka
papryka1 łyżka
estragon1 łyżka
olej do smażenia3 łyżki
łopatka wieprzowa1 kilogram
jałowiec3 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Mięso pokroiłam w dużą kostkę. Do garnka włożyłam razem z obraną marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, 2 ząbkami czosnku, zielem i jałowcem. Dosypałam estragon i całość zalałam winem. Odstawiłam na 12 h do lodówki.
Krok 2
Następnego dnia mięso wyjęłam z marynaty, osuszyłam. oprószyłam mąką. Rozgrzałam mocno garnek z olejem i przysmażyłam mięso. Posypałam pieprzem i solą. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i 3 ząbki czosnku i dalej smażyłam aż mięso zrumieniło się. Dodałam papryk, liść laurowy i ziele z marynaty. Dodałam pokrojoną w kostkę marchewkę.
Krok 3
Zalałam wrzątkiem i dodałam bulionetkę. Dosypałam przyprawę delikat do smaku. Dusiłam ok 60 min. Na koniec doprawiłam do smaku pieprzem i solą.
Autor: bernika bernikaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl