Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 500 gramów
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • woda - 300 mililitrów
  • pieczarki - 150 gramów
  • groszek mrożony - 0.5 opakowań
  • śmietana kremówka 30% - 100 mililitrów
  • margaryna - 2 łyżki
  • olej - 15 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż pokrojoną w paski pierś z kurczaka posypaną obficie przyprawą Knorr.
  2. Gdy kurczak będzie złocisty, zdejmij go z tłuszczu i odłóż na talerzyk.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij. Dodaj pieczarki pokrojone w plastry.
  4. Gdy cebula i pieczarki się zrumienią, dodaj margarynę, wlej śmietanę i 300 ml wody. Gotuj gulasz około 10 minut, aż lekko zgęstnieje.
  5. Dodaj usmażonego wcześniej kurczaka i zielony groszek. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 3-5 minut. Gulasz drobiowy świetnie smakuje z gotowanym ryżem lub kaszą. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać suszonego grzybka.