Gulasz góralski z kiszoną kapustą
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • baranina lub wieprzowina - 800 gramów
  • Bulion na wędzonym boczku Knorr - 1 sztuka
  • kiszona kapusta - 300 gramów
  • wędzona słonina lub boczek - 200 gramów
  • cebula - 1.5 sztuk
  • mąka - 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę, kapustę przepłucz pod bieżąca wodą, a następnie posiekaj.
  2. Słoninę pokrój w drobną kostkę, przesmaż w garnku aż wytopi się tłuszcz. Na gorącym tłuszczu przesmaż pokrojone w kostkę cebule a następnie przesmaż mięso oprószone mąką oraz słodką papryką. Całość smaż chwilę.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy, a następnie kapustę. Całość zalej 500 ml zimnej wody. Dodaj liście laurowe, ziarna ziela i czarnego pieprzu oraz żeby danie miało pełen smak Bulion na wędzonym boczku Knorr. Całość duś na wolnym ogniu około 40 minut aż sos zgęstnieje, a mięso stanie się miękkie. Podawaj z posypaną natką pietruszki.