Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • podudzia z kurczaka bez kości - 300 gramów
  • krewetki - 100 gramów
  • Naturalnie smaczne Gulasz Knorr - 1 opakowanie
  • bulion warzywny - 500 mililitrów
  • kiełbasa zwyczajna - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • mały seler - 1 sztuka
  • pomidory krojone z puszki - 400 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
  • Chili z Indii Knorr - 1 szczypta
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • świeży tymianek - 2 sztuki
  • sos Worcester do smaku - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę, krewetki obierz i umyj. Kiełbasę pokrój w krążki, selera oraz cebulę w kostkę. Zioła posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę, dodaj kurczaka i kiełbasę. Smaż chwilę razem.
  3. Dodaj następnie krewetki, selera oraz przyprawy: liście, ziele, pieprz oraz chilli. Do garnka wlej pomidory i duś razem 2-3 minuty.
  4. Następnie wlej bulion i dodaj Gulasz Knorr. Dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut.
  5. Na koniec dodaj pokrojoną natkę, listki tymianku oraz sos Worcester. Gotowy gulasz podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.