Gulasz jagnięcy z cukinią
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • jagnięcina (karkówka lub łopatka) - 1 kilogram
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 3 łyżki
  • cukinia - 500 gramów
  • cebula - 500 gramów
  • bulion mięsny - 500 mililitrów
  • wytrawne czerwone wino - 2 szklanki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • pieprz
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz mięso, pokrój je w równej wielkości kostkę, a następnie posyp Przyprawą do gyrosa Knorr.
  2. Umyj cebule i cukinie, po czym pokrój je w krążki.
  3. Rozgrzej olej w rondlu, włóż jagnięcinę i przesmaż ze wszystkich stron.
  4. Zalej mięso winem i bulionem, dodaj listki laurowe i oprósz pieprzem. Duś przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem.
  5. Podsmaż cukinię z cebulą na patelni i dodaj do gulaszu. Gotuj jeszcze przez 15 minut, po czym podawaj gulasz z kuskusem lub inną kaszą.