Gulasz jagnięcy z kluseczkami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • jagnięcina bez kości - 1 kilogram
  • Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr - 1 opakowanie
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • cebula - 3 sztuki
  • por - 3 sztuki
  • seler naciowy - 3 sztuki
  • marchew - 4 sztuki
  • pomidory - 2 sztuki
  • wytrawne czerwone wino - 250 mililitrów
  • mąka - 500 gramów
  • proszek do pieczenia - 5 gramów
  • woda - 500 mililitrów
  • musztarda francuska - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • olej - 15 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Około 100 gram mąki wymieszaj z solą i pieprzem i opanieruj jagnięcinę pokrojoną w kawałki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż jagnięcinę, aż będzie złocista, po czym wyjmij mięso z patelni i odstaw na bok.
  3. Na tejże patelni smaż pokrojoną w kostkę cebulę wraz z posiekanym czosnkiem, a następnie dodaj pozostałe warzywa pokrojone w jednakowej wielkości kawałki – por, seler naciowy, marchew, pomidor i pozostaw na 5 minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Dodaj do warzyw na patelnię czerwone wino, zawartość opakowania Fix Knorr Pikantne Bolognese z chili, 500 mililitrów wrzątku lub lekkiego drobiowego bulionu, mięso i duś wszystko przez 40 minut na wolnym ogniu, aż jagnięcina będzie miękka.
  5. Wymieszaj mleko z musztardą i jajkiem oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie połącz wszystko, aż powstanie lekkie ciasto.
  6. Łyżką formuj z ciasta kluseczki i wkładaj do gulaszu. Duś pod przykryciem przez 5 minut, po czym odwróć kluseczki na drugą stronę i duś kolejne 5 minut. Podawaj ze świeżym rozmarynem.