Gulasz myśliwski pod pierzyną

2


Łatwe


90 min.


3 os.

Składniki
cebula2 sztuki
olej4 łyżki
suszone śliwki5 sztuk
czerwone wino150 mililitrów
jajka1 sztuka
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr1 opakowanie
mąka3 łyżki
bulion wołowy1 litr
prawdziwki5 sztuk
koncentrat pomidorowy1 łyżka
mięso wołowe700 gramów
boczek wędzony100 gramów
ciasto francuskie1 opakowanie
kiełbasa zwyczajna100 gramów
owoce jałowca3 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Mięso pokrój w grubą kostkę, oprósz mąką i obsmaż na złoty kolor.
Krok 2
Boczek, kiełbasę, cebulę oraz grzyby pokrój w podobnej wielkości kostkę jak mięso i przesmaż na mocno rozgrzanej patelni, dodając chwilę później koncentrat pomidorowy.
Krok 3
Mięso przełóż do garnka, dodaj pozostałe przesmażone składniki. Całość zalej winem i dodaj rozgniecione owoce jałowca oraz śliwki. Gotuj 5 minut.
Krok 4
Do garnka wlej bulion i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
Krok 5
Gotowy gulasz wyjmij z garnka łyżką cedzakową i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 6
300 ml wywaru z duszenia mięsa wystudź, a następnie rozmieszaj z zawartością opakowania Knorr. Sos zagotuj.
Krok 7
Gotowy sos wlej do naczynia z mięsem. Całość przykryj płatem ciasta i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Gotowe danie podawaj z kaszą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl