Gulasz myśliwski pod pierzyną
  • 90 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso wołowe - 700 gramów
  • bulion wołowy - 1 litr
  • Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 2 sztuki
  • boczek wędzony - 100 gramów
  • kiełbasa zwyczajna - 100 gramów
  • prawdziwki - 5 sztuk
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • suszone śliwki - 5 sztuk
  • owoce jałowca - 3 sztuki
  • jajka - 1 sztuka
  • mąka - 3 łyżki
  • czerwone wino - 150 mililitrów
  • olej - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w grubą kostkę, oprósz mąką i obsmaż na złoty kolor.
  2. Boczek, kiełbasę, cebulę oraz grzyby pokrój w podobnej wielkości kostkę jak mięso i przesmaż na mocno rozgrzanej patelni, dodając chwilę później koncentrat pomidorowy.
  3. Mięso przełóż do garnka, dodaj pozostałe przesmażone składniki. Całość zalej winem i dodaj rozgniecione owoce jałowca oraz śliwki. Gotuj 5 minut.
  4. Do garnka wlej bulion i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
  5. Gotowy gulasz wyjmij z garnka łyżką cedzakową i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  6. 300 ml wywaru z duszenia mięsa wystudź, a następnie rozmieszaj z zawartością opakowania Knorr. Sos zagotuj.
  7. Gotowy sos wlej do naczynia z mięsem. Całość przykryj płatem ciasta i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Gotowe danie podawaj z kaszą.