Gulasz po węgiersku, kasza pęczak, surówka z kapusty kiszonej, sok jabłkowy

3


Średnie


45 min.


1 os.

Składniki
udziec wołowy, chudy120 gramów
mała cebula0.5 sztuk
papryka czerwona0.25 sztuk
papryka żółta0.25 sztuk
mała marchewka0.5 sztuk
cukinia1 plaster
koncentrat pomidorowy1 łyżeczka
natka pietruszki0.5 łyżeczek
listek laurowy1 sztuka
ziele angielskie1 sztuka
oliwa z oliwek1 łyżeczka
kasza pęczak 50 gramów
Flora ProActiv Mocne Kości z witaminą D2 łyżeczki
kapusta kiszona1 szklanka
jabłko0.5 sztuk
cebula pokrojona w drobną kosteczkę1 łyżka
mała marchewka0.5 sztuk
olej lniany1 łyżeczka
sok jabłkowy1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Udziec wołowy umyj i osusz, następnie pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż na nim mięso. Następnie mięso przełóż do garnka, dodaj wodę, listek laurowy, ziele angielskie i duś na małym ogniu. Na tej samej patelni zrumień cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodaj pozostałe warzywa pokrojone w grubą kostkę. Zrumienione warzywa dodaj do podduszonego mięsa. Pod koniec, jak mięso jest już miękkie dodaj koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.
Krok 2
Przygotuj surówkę: kapustę drobno posiekaj, dodaj jabłko i marchewkę utartą na tarce i cebulę pokrojoną w kostkę. Surówkę wymieszaj z olejem lnianym.
Krok 3
Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po przestudzeniu wymieszaj z Florą ProActiv.
Krok 4
Gulasz węgierski podawaj z kaszą pęczak, surówką z kiszonej kapusty oraz szklanką soku jabłkowego.
Autor: mgr inż. Małgorzata MękusPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl