Gulasz po węgiersku, kasza pęczak, surówka z kapusty kiszonej, sok jabłkowy
  • 45 minut
  • 1 osoba
  • Średnie

Składniki:

  • udziec wołowy, chudy - 120 gramów
  • mała cebula - 0.5 sztuk
  • papryka czerwona - 0.25 sztuk
  • papryka żółta - 0.25 sztuk
  • mała marchewka - 0.5 sztuk
  • cukinia - 1 plaster
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 0.5 łyżeczek
  • listek laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
  • kasza pęczak - 50 gramów
  • Flora ProActiv Mocne Kości z witaminą D - 2 łyżeczki
  • kapusta kiszona - 1 szklanka
  • jabłko - 0.5 sztuk
  • cebula pokrojona w drobną kosteczkę - 1 łyżka
  • mała marchewka - 0.5 sztuk
  • olej lniany - 1 łyżeczka
  • sok jabłkowy - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Udziec wołowy umyj i osusz, następnie pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż na nim mięso. Następnie mięso przełóż do garnka, dodaj wodę, listek laurowy, ziele angielskie i duś na małym ogniu. Na tej samej patelni zrumień cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodaj pozostałe warzywa pokrojone w grubą kostkę. Zrumienione warzywa dodaj do podduszonego mięsa. Pod koniec, jak mięso jest już miękkie dodaj koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.
  2. Przygotuj surówkę: kapustę drobno posiekaj, dodaj jabłko i marchewkę utartą na tarce i cebulę pokrojoną w kostkę. Surówkę wymieszaj z olejem lnianym.
  3. Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po przestudzeniu wymieszaj z Florą ProActiv.
  4. Gulasz węgierski podawaj z kaszą pęczak, surówką z kiszonej kapusty oraz szklanką soku jabłkowego.