Gulasz węgierski z ziemniakami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso wołowe - 600 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 50 mililitrów
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • papryka zielona - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 2 łyżki
  • majeranek suszony - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę 2x2 cm. Cebulę oraz papryki również pokrój w kostkę jednakowej wielkości.
  2. W garnku rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  3. Mięso włóż na rozgrzany tłuszcz, dodaj koncentrat, paprykę w proszku oraz majeranek. Smaż na mocnym ogniu przez 3 minuty mieszając co chwilę.
  4. Następnie dodaj cebulę oraz połowę pokrojonej papryki, ziele i liść laurowy. Smaż chwilę razem, następnie wlej 600 ml wody lub bulionu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
  5. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pozostałą paprykę. Gulasz dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.