Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO

9


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
mięso wieprzowe, np. karkówka lub łopatka700 gramów
Przyprawa do wieprzowiny Knorr1 opakowanie
cebulki szalotki10 sztuk
mąka pszenna2 łyżki
cukier1 łyżka
twarde jabłka3 sztuki
cydr400 mililitrów
śmietana 18%100 mililitrów
świeży imbir50 gramów
majeranek1 łyżka
Rosół z kury Knorr1 sztuka
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny100 mililitrów
ziele angielskie2 ziarna
liść laurowy1 sztuka
pieprz czarny ziarnisty3 ziarna
Przygotowanie
Krok 1
Mięso wieprzowe pokrój w gruba kostkę 2 cm na 2 cm. Oprósz dokładnie Przyprawą do wieprzowiny Knorr. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku. Odstaw mięso, jeśli to możliwe, do lodówki na kilka godzin.
Krok 2
Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj go, aż się zkarmelizuje. Dodaj jabłka pokrojone w ćwiartki, wlej połowę Ramy Smaż jak szef kuchni. Jabłka smaż, co jakiś czas delikatnie mieszając. Na koniec dopraw majerankiem i odłóż na bok.
Krok 3
W garnku pod przykryciem zagotuj cydr z kostką rosołową i przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i czarnym pieprzem.
Krok 4
Na tej samej patelni, na której wcześniej były smażone jabłka, na pozostałym tłuszczu, podsmaż oprószone w mące mięso. Smaż je tak długo, aż zrobi się rumiane. Mięso przełóż do garnka z gotującym się wywarem.
Krok 5
Na patelni podsmaż cebule szalotki przekrojone na pół i je również przełóż do garnka. Wszystko razem duś pod przykryciem przez około 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje.
Krok 6
Dodaj wówczas skarmelizowane jabłka, świeżo starty imbir oraz śmietanę. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl