Przygotowanie |
Krok 1 |
Mięso wieprzowe pokrój w gruba kostkę 2 cm na 2 cm. Oprósz dokładnie Przyprawą do wieprzowiny Knorr. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku. Odstaw mięso, jeśli to możliwe, do lodówki na kilka godzin.
|
Krok 2 |
Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj go, aż się zkarmelizuje. Dodaj jabłka pokrojone w ćwiartki, wlej połowę Ramy Smaż jak szef kuchni. Jabłka smaż, co jakiś czas delikatnie mieszając. Na koniec dopraw majerankiem i odłóż na bok.
|
Krok 3 |
W garnku pod przykryciem zagotuj cydr z kostką rosołową i przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i czarnym pieprzem.
|
Krok 4 |
Na tej samej patelni, na której wcześniej były smażone jabłka, na pozostałym tłuszczu, podsmaż oprószone w mące mięso. Smaż je tak długo, aż zrobi się rumiane. Mięso przełóż do garnka z gotującym się wywarem.
|
Krok 5 |
Na patelni podsmaż cebule szalotki przekrojone na pół i je również przełóż do garnka. Wszystko razem duś pod przykryciem przez około 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje.
|
Krok 6 |
Dodaj wówczas skarmelizowane jabłka, świeżo starty imbir oraz śmietanę. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.
|