Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso wieprzowe, np. karkówka lub łopatka - 700 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • cebulki szalotki - 10 sztuk
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżka
  • twarde jabłka - 3 sztuki
  • cydr - 400 mililitrów
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • świeży imbir - 50 gramów
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 ziarna
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 3 ziarna

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wieprzowe pokrój w gruba kostkę 2 cm na 2 cm. Oprósz dokładnie Przyprawą do wieprzowiny Knorr. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku. Odstaw mięso, jeśli to możliwe, do lodówki na kilka godzin.
  2. Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj go, aż się zkarmelizuje. Dodaj jabłka pokrojone w ćwiartki, wlej połowę Ramy Smaż jak szef kuchni. Jabłka smaż, co jakiś czas delikatnie mieszając. Na koniec dopraw majerankiem i odłóż na bok.
  3. W garnku pod przykryciem zagotuj cydr z kostką rosołową i przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i czarnym pieprzem.
  4. Na tej samej patelni, na której wcześniej były smażone jabłka, na pozostałym tłuszczu, podsmaż oprószone w mące mięso. Smaż je tak długo, aż zrobi się rumiane. Mięso przełóż do garnka z gotującym się wywarem.
  5. Na patelni podsmaż cebule szalotki przekrojone na pół i je również przełóż do garnka. Wszystko razem duś pod przykryciem przez około 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje.
  6. Dodaj wówczas skarmelizowane jabłka, świeżo starty imbir oraz śmietanę. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.