Gulasz wieprzowy z grzybami

Składniki:

  • mięso wieprzowe bez kości - 600 gramów
  • Przyprawa do karkówki Knorr - 1 łyżeczka
  • Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr - 1 opakowanie
  • pieczarki - 300 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • śmietana 36% - 50 ml
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • olej - 30 unit
  • majeranek suszony - 2 unit

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę. Natrzyj przyprawą Knorr, następnie oprósz mąką.
  2. Pieczarki pokrój w cząstki (ósemki), cebulę w piórka. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie, oprósz majerankiem i przełóż do miseczki.
  3. Na tym samym, rozgrzanym tłuszczu przesmaż mięso, dodaj pieczarki z cebulą, liść i ziele. Zalej dwoma szklankami wody i zagotuj. Duś ok. 45-60 minut.
  4. Sos pieczarkowy Knorr wymieszaj ze 100 ml zimnej wody. Pod koniec duszenia gulaszu wlej sos i wymieszaj dokładnie. Duś jeszcze kilka minut, na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Podawaj z kaszą gryczaną.