Gulasz wołowy z kluskami na parze
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wołowina bez kości - 1 kilogram
  • marchewka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • kremówka 36% - 5 łyżek
  • sól - 4 szczypty
  • pieprz - 4 szczypty
  • ziarna kolendry - 1 łyżeczka
  • olej roślinny - 4 łyżki
  • Fix Gulasz węgierski Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju około 5-7 minut co jakiś czas mieszając.
  2. Do mięsa dodajemy startą na grubych oczkach tarki marchewkę, pietruszkę i selera, przeciśnięty czosnek i kolendrę.
  3. Mięso zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy godzinę. Po godzinie dodajemy przygotowany zgodnie z zalecaniami Fix i gotujemy kolejną godzinę.
  4. Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy kremówkę oraz przecier pomidorowy i gotujemy nie dłużej niż 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Na talerzu podajemy pokrojone w plastry kluski i polewamy je gulaszem. Na gulasz dajemy łyżkę śmietany i posypujemy natką.