Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem

11


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
mięso z dzika 1 kilogram
Przyprawa do wieprzowiny Knorr3 łyżki
biała kiełbasa3 sztuki
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr1 sztuka
jajka4 sztuki
grzyby suszone 5 sztuk
cebula biała2 sztuki
marchew2 sztuki
koncentrat pomidorowy1 łyżeczka
czerwone wino150 mililitrów
liść laurowy3 sztuki
ziele angielskie3 sztuki
oliwa40 mililitrów
mąka2 łyżki
pieprz czarny mielony1 szczypta
gałązki świeżego rozmarynu
woda w miarę potrzeb
Przygotowanie
Krok 1
Mięso umyj i pokrój w grubą kostkę (3x3 centymetry). Przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z przyprawą Knorr i łyżką oliwy. Jajka ugotuj na twardo, obierz.
Krok 2
Suszone grzyby namocz w szklance gorącej wody. Następnie pokrój w cienkie paski – wodę z moczenia pozostaw. Cebule pokrój w grubą kostkę, marchew w półplastry.
Krok 3
W dużym garnku rozgrzej oliwę, obsmaż mięso, cebulę oraz marchew wraz z koncentratem pomidorowym. Dodaj liść i ziele. Następnie oprósz mąką, wymieszaj i zalej winem – odparuj.
Krok 4
Po tej czynności dolej litr wody, dodaj wywar z moczenia grzybów, grzyby i zagotuj. Następnie wkrusz kostkę Bulionu grzybowego Knorr.
Krok 5
Dodaj pokrojoną w krążki kiełbasę, zmniejsz ogień i duś około 40-50 minut- do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Krok 6
Jajka pokrój w grubą kostkę i dodaj do gulaszu przed samym podaniem. Podawaj z kaszą, udekoruj rozmarynem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl