Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso z dzika - 1 kilogram
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 3 łyżki
  • biała kiełbasa - 3 sztuki
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka
  • jajka - 4 sztuki
  • grzyby suszone - 5 sztuk
  • cebula biała - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • czerwone wino - 150 mililitrów
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • oliwa - 40 mililitrów
  • mąka - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • woda w miarę potrzeb

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i pokrój w grubą kostkę (3x3 centymetry). Przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z przyprawą Knorr i łyżką oliwy. Jajka ugotuj na twardo, obierz.
  2. Suszone grzyby namocz w szklance gorącej wody. Następnie pokrój w cienkie paski – wodę z moczenia pozostaw. Cebule pokrój w grubą kostkę, marchew w półplastry.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę, obsmaż mięso, cebulę oraz marchew wraz z koncentratem pomidorowym. Dodaj liść i ziele. Następnie oprósz mąką, wymieszaj i zalej winem – odparuj.
  4. Po tej czynności dolej litr wody, dodaj wywar z moczenia grzybów, grzyby i zagotuj. Następnie wkrusz kostkę Bulionu grzybowego Knorr.
  5. Dodaj pokrojoną w krążki kiełbasę, zmniejsz ogień i duś około 40-50 minut- do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  6. Jajka pokrój w grubą kostkę i dodaj do gulaszu przed samym podaniem. Podawaj z kaszą, udekoruj rozmarynem.