Gulasz z dzika z frytkami

4


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
mięso bez kości600 gramów
smalec100 gramów
ząbki czosnku5 sztuk
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
frytki1 opakowanie
Zalewa:
ocet100 mililitrów
woda400 mililitrów
ząbki czosnku2 sztuki
liść laurowy2 sztuki
ziele angielskie3 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w plastry cebulą przyprawami, ochłódź, dodaj pokrajany czosnek. Mięso umyj, osącz z wody, włóż do emaliowanego garnka, zalej ochłodzoną zalewą, naczynie przykryj i wstaw do chłodnego miejsca na 2-3 dni.
Krok 2
W tym czasie mięso kilkakrotnie obracaj w zalewie. Po wyjęciu z zalewy mięso osącz, natrzyj roztartym czosnkiem i wstaw do chłodnego miejsca na 2 godziny.
Krok 3
Następnie mięso pokrój na œśredniej wielkości kawałki, obsmaż na tłuszczu na rumiano ze wszystkich stron. Mięso przełóż do rondla, podlej wodą, dodaj sól i duś pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 4
Wyparowany sos uzupełniaj przegotowaną wodą. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj świeżo usmażone frytki, dokładnie wymieszaj potrawę, dopraw do smaku solą, pieprzem i natychmiast podawaj z dodatkiem zielonej sałaty, mizerii, sałatki z papryki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl