Gulasz z karkówki z suszoną morelą
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • karkówka - 500 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 ziarna
  • Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr - 2 opakowania
  • suszone morele - 80 gramów
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • białe wino - 50 mililitrów
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Zamarynuj w oleju i przyprawach. Odstaw na 30 minut.
  2. Karkówkę smaż na dobrze rozgrzanej patelni lub w rondlu.
  3. Po chwili smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Gdy składniki będą rumiane wlej na patelnię białe wino. Poczekaj aż odparuje.
  5. Wymieszaj sos Knorr z 300 ml wody.
  6. Na patelnię wlej 700 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone morele. Dodaj także sos Knorr i całość duś około 20 minut. Gulasz podawaj z posiekaną natką pietruszki i np.: kaszą.