Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns
  • 50 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Naturalnie smaczne Gulasz Knorr - 1 opakowanie
  • mięso wieprzowe z łopatki - 500 gramów
  • marchewka - 2 sztuki
  • czerwona papryka - 2 sztuki
  • cebule - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • kiszone ogórki - 2 sztuki
  • duże ziemniaki - 5 sztuk
  • masło klarowane - 80 mililitrów
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • olej do smażenia - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Nieobrane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 190 ⁰C piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być na wpół upieczone. Odstaw je do ostygnięcia, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na grubych oczach tarki – ziemniaki powinny kleić się do siebie. Oprósz je tylko delikatnie solą oraz pieprzem i odstaw na bok.
  2. Mięso pokrój w grubą kostkę 2x2 cm. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę 1x1 cm, ogórki i marchew - w półplastry, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.
  3. W garnku na rozgrzanym tłuszczu obsmaż mięso, dodaj pokrojoną cebulę oraz marchewkę, czosnek, smaż chwilę, aż mięso zbrązowieje.
  4. Gulasz zalej dwoma szklankami wody, dodaj do niego Fix i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj paprykę i ogórka wszystko razem duś pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso zrobi się miękkie.
  5. Na gorącą patelnię z odrobiną masła klarowanego nałóż grubą centymetrową warstwę ziemniaków. Smaż powoli 5 minuty z jednej strony, a następnie przełóż na drugą stronę na kolejne 5 min. Placek ziemniaczany powinien być złoty i chrupiący. Podziel go na cztery części i podawaj z gotowym gulaszem, posypanym natką pietruszki.