Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns

44


Łatwe


50 min.


4 os.

Składniki
Fix Gulasz węgierski Knorr1 opakowanie
mięso wieprzowe z łopatki500 gramów
marchewka2 sztuki
czerwona papryka2 sztuki
cebule2 sztuki
ząbek czosnku4 sztuki
kiszone ogórki2 sztuki
duże ziemniaki5 sztuk
masło klarowane80 mililitrów
sól do smaku1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
natka pietruszki1 pęczek
olej do smażenia2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Nieobrane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 190 ⁰C piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być na wpół upieczone. Odstaw je do ostygnięcia, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na grubych oczach tarki – ziemniaki powinny kleić się do siebie. Oprósz je tylko delikatnie solą oraz pieprzem i odstaw na bok.
Krok 2
Mięso pokrój w grubą kostkę 2x2 cm. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę 1x1 cm, ogórki i marchew - w półplastry, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.
Krok 3
W garnku na rozgrzanym tłuszczu obsmaż mięso, dodaj pokrojoną cebulę oraz marchewkę, czosnek, smaż chwilę, aż mięso zbrązowieje.
Krok 4
Gulasz zalej dwoma szklankami wody, dodaj do niego Fix i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj paprykę i ogórka wszystko razem duś pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso zrobi się miękkie.
Krok 5
Na gorącą patelnię z odrobiną masła klarowanego nałóż grubą centymetrową warstwę ziemniaków. Smaż powoli 5 minuty z jednej strony, a następnie przełóż na drugą stronę na kolejne 5 min. Placek ziemniaczany powinien być złoty i chrupiący. Podziel go na cztery części i podawaj z gotowym gulaszem, posypanym natką pietruszki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl