Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns

39


Łatwe


50 min.


4 os.

Składniki
Naturalnie smaczne Gulasz Knorr1 opakowanie
mięso wieprzowe z łopatki500 gramów
marchewka2 sztuki
czerwona papryka2 sztuki
cebule2 sztuki
ząbek czosnku4 sztuki
kiszone ogórki2 sztuki
duże ziemniaki5 sztuk
masło klarowane80 mililitrów
sól do smaku1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
natka pietruszki1 pęczek
olej do smażenia2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Nieobrane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 190 ⁰C piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być na wpół upieczone. Odstaw je do ostygnięcia, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na grubych oczach tarki – ziemniaki powinny kleić się do siebie. Oprósz je tylko delikatnie solą oraz pieprzem i odstaw na bok.
Krok 2
Mięso pokrój w grubą kostkę 2x2 cm. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę 1x1 cm, ogórki i marchew - w półplastry, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.
Krok 3
W garnku na rozgrzanym tłuszczu obsmaż mięso, dodaj pokrojoną cebulę oraz marchewkę, czosnek, smaż chwilę, aż mięso zbrązowieje.
Krok 4
Gulasz zalej dwoma szklankami wody, dodaj do niego Fix i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj paprykę i ogórka wszystko razem duś pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso zrobi się miękkie.
Krok 5
Na gorącą patelnię z odrobiną masła klarowanego nałóż grubą centymetrową warstwę ziemniaków. Smaż powoli 5 minuty z jednej strony, a następnie przełóż na drugą stronę na kolejne 5 min. Placek ziemniaczany powinien być złoty i chrupiący. Podziel go na cztery części i podawaj z gotowym gulaszem, posypanym natką pietruszki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl