Gulasz z szynki, w sosie cebulowym
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka wieprzowa surowa - 1 kilogram
  • cebula - 2 sztuki
  • masło klarowane - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • sos sojowy jasny - 100 mililitrów
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 3 sztuki
  • Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w niesużą kostkę. Cebule obierz i posiekaj bardzo drobno.
  2. W rondlu rozgrzej bardzo mocno masło klarowane, obsmaż mięso aż się zrumieni. Dosyp cebulę, smaż razem kilka chwil aż ta zacznie się rumienić. Podlej całość 1 szkl. wody z rozpuszczoną bulionetką pieczeniową. Duś na małym ogniu ok. godziny.
  3. Dodaj rozkruszone mini kostki cebulowe i pieprz ziołowy. Mąkę rozmieszaj z sosem sojowym, wlej do mięsa i dokładnie wymieszaj, duś aż mięso będzie zupełnie miękkie.
  4. Podawaj z ziemniakami albo kluseczkami, ale świetnie smakuje po prostu ze świeżą bułką, którą można maczać w sosie.