Gulasz z wołowiny
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wołowe ogony - 1.7 kilogramów
  • Fix Gulasz węgierski Knorr - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • marchew - 5 sztuk
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • cukier brązowy - 4 łyżki
  • czerwone wino - 60 mililitrów
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • puree ziemniaczane do podania

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój ogony wołowe w jednakowe kawałki, po czym panieruj je w mące.
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę i smaż na rozgrzanej patelni z olejem, wraz z ogonami wołowymi, aż mięso będzie brązowe.
  3. Następnie dodaj tyle wrzącej wody, aby pokryła mięso. Dodaj także wino, cukier brązowy i gotuj przez 3 godziny, aż mięso będzie bardzo delikatne.
  4. Obierz, umyj i pokrój w jednakowe kawałki marchew i ziemniaki, po czym dodaj do mięsa. Gdy marchew będzie miękka, dodaj zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj i zdejmij z ognia po kilku minutach.
  5. Podawaj z puree ziemniaczanym. Przed podaniem posyp gulasz posiekaną pietruszką i świeżo mielonym pieprzem.