Gyros w picie
  • 15 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak lub wieprzownia - 500 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 6 łyżek
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 300 gramów
  • drożdże - 4 gramy
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Majonez Hellmann's Babuni - 100 gramów
  • jogurt naturalny gęsty - 100 gramów
  • pomidorki koktajlowe - 100 gramów
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • sałata rzymska, liście - 6 sztuk
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wymieszaj w 300 ml ciepłej wody, dodaj mąkę łyżeczkę kuminu rzymskiego, dwie łyżki Ramy oraz szczyptę soli do smaku. Całość wymieszaj i zagnieć ciasto - konsystencja ciasta powinna być dość zwarta (w razie potrzeby dodaj więcej mąki). Ciasto odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
  2. Mięso pokrój w cienkie paseczki, wymieszaj z Ramą smaż jak szef kuchni oraz z przyprawą do gyrosa Knorr. Dzięki wymieszaniu przyprawy w Ramie, przyprawa równomiernie dotrze do każdego kawałka mięsa, a podczas smażenia tłuszcz nie będzie pryskać.
  3. Po około 20 minutach marynowania obsmaż mięso na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce, aby nie wystygło.
  4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na 4 mm grubość podsypując obficie mąką. Wytnij z niego około piętnastocentymetrowy krążek. Ciasto smaż z obu stron na średnio rozgrzanym tłuszczu.
  5. Dip: Majonez wymieszaj z jogurtem, posiekaną kolendrą oraz roztartym na miazgę czosnkiem, dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, pieprzem oraz jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli.
  6. W ciepły placek zawiń podsmażone mięso, na wierzch ułóż kilka liści sałaty pokrojonej w ćwiartki, pomidory i półplastry czerwonej cebuli. Całość polej dipem czosnkowym.