Gyros w picie

393


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
uda z kurczaka500 gramów
Przyprawa do gyrosa Knorr1 opakowanie
Składniki na pitę::
oliwa50 gramów
mąka pszenna350 gramów
ciepła woda250 mililitrów
drożdże instant4 gramy
sól1 szczypta
czarnuszka1 łyżeczka
Składniki na sałatkę::
pomidory200 gramów
czerwona cebula1 sztuka
sałata rzymska, liście 6 sztuk
Przyprawa Za'atar Knorr1 łyżka
Składniki na dip::
ząbki czosnku2 sztuki
świeża kolendra1 pęczek
Majonez Hellmann's Babuni100 gramów
jogurt naturalny gęsty100 gramów
cytryna0.5 sztuk
kmin rzymski1 łyżeczka
pasta z fermentowanej chili (Adżika, Sambal, Oelek)1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Wytrybuj kości z kurczaka, oprósz je obficie przyprawą do girosa upiecz w nagrzanym do 190*C przez około 50 minut po tym czasie mięso pokrój w paseczki.
Krok 2
W misce połącz drożdże z ciepła wodą a następnie połącz je z mąką oliwą i czarnuszką, wyrób ciasto zagniatając je przez około 7 minut . Odstaw je pod przykryciem na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnice podsypaną mąką. Wyrób ciasto jeszcze raz zagniatając je kilka razy, a następnie podziel na mniejsze porcje. Uformuj z nich kule. Kule podsypując mąką rozwałkuj na placki o średnicy około 20 cm, odstaw je pod przykryciem ze ściereczki na 10 minut, po czym placki smaż na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) przez około 40 sekund z każdej strony. Mogą się lekko przypiec.
Krok 3
Majonez wymieszaj z jogurtem, posiekaną kolendrą oraz roztartym na miazgę czosnkiem, pastą z chili , kminem rzymskim dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, oraz jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli.
Krok 4
Pomidory cebulę i sałatę pokrój w cienkie plastry wymieszaj z Przyprawą Za'atar Knorr.
Krok 5
Ciepłe kawałki mięsa nałóż na placek, dodaj sałatkę i polej obficie sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl