Przygotowanie |
Krok 1 |
Wytrybuj kości z kurczaka, oprósz je obficie przyprawą do girosa upiecz w nagrzanym do 190*C przez około 50 minut po tym czasie mięso pokrój w paseczki.
|
Krok 2 |
W misce połącz drożdże z ciepła wodą a następnie połącz je z mąką oliwą i czarnuszką, wyrób ciasto zagniatając je przez około 7 minut . Odstaw je pod przykryciem na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnice podsypaną mąką. Wyrób ciasto jeszcze raz zagniatając je kilka razy, a następnie podziel na mniejsze porcje. Uformuj z nich kule. Kule podsypując mąką rozwałkuj na placki o średnicy około 20 cm, odstaw je pod przykryciem ze ściereczki na 10 minut, po czym placki smaż na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) przez około 40 sekund z każdej strony. Mogą się lekko przypiec. |
Krok 3 |
Majonez wymieszaj z jogurtem, posiekaną kolendrą oraz roztartym na miazgę czosnkiem, pastą z chili , kminem rzymskim dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, oraz jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli.
|
Krok 4 |
Pomidory cebulę i sałatę pokrój w cienkie plastry wymieszaj z Przyprawą Za'atar Knorr.
|
Krok 5 |
Ciepłe kawałki mięsa nałóż na placek, dodaj sałatkę i polej obficie sosem.
|