Gyros z cebulą i oliwkami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • karkówka wieprzowa - 500 gramów
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • oliwki czarne drylowane - 100 gramów
  • olej rzepakowy - 4 łyżki
  • woda - 50 mililitrów
  • majonez - 3 łyżki
  • ketchup - 3 łyżki
  • Fix Gyros z sosem paprykowo-ziołowym Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokroić w cienkie plastry, cebulę w półplasterki. Przełożyć do miski. Marynatę z fix-u Gyros z sosem paprykowo-ziołowym Knorr rozrobić z 4 łyżkami oleju i 50 ml wody. Wymieszać z mięsem i cebulą. Zostawić na 5 minut.
  2. Sos paprykowo-ziołowy Knorr (II część fix-u) wymieszać z majonezem i ketchupem.
  3. Smażyć karkówkę z cebulą wymieszaną z marynatą przez ok. 15-20 minut. Pod koniec smażenia dodać czarne oliwki.
  4. Podawać z chlebkiem pita lub pszenną bułką oraz lekką sałatką.