Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż - 300 gramów
  • jagnięcina - 400 gramów
  • gęsty jogurt - 200 mililitrów
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 1 opakowanie
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • pomidory - 2 sztuki
  • zielony ogórek - 300 gramów
  • mięta - 1 pęczek
  • Majonez Hellmann's Babuni - 80 mililitrów
  • Ketchup Hellmann's Łagodny - 80 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w grube paski, przygotuj Fix Knorr według przepisu na opakowaniu i zamarynuj w nim mięso.
  2. Obsmaż mięso na patelni, aż nabierze rumianego koloru.
  3. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość duś przez około 15 minut pod przykryciem. Na koniec pokrój w paski miętę i dodaj do całości.
  4. Gyros podawaj z ugotowanym ryżem, plastrami czerwonej cebuli, sosem tzatziki oraz sosem paprykowo-ziołowym, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
  5. Sos Tzatziki: Obierz ogórka i przetnij go na cztery części. Wytnij z niego nasiona, resztę zetrzyj na grubej tarce. Czosnek zmiażdż w prasce i wraz z ogórkiem, połącz z jogurtem.