Halaszle – rybna zupa z karpia
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • karp - 1.2 kilogramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka
  • por - 200 gramów
  • seler - 0.5 sztuk
  • papryka żółta - 0.5 sztuk
  • papryka zielona - 0.5 sztuk
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • wytrawne wino białe - 100 mililitrów
  • średniej wielkości cebule - 2 sztuki
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • mała ostra papryczka - 1 sztuka
  • pęczek natki pietruszki - 1 sztuka
  • sok z połówki cytryny
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj dwie kostki Rosołu na włoszczyźnie Knorr do smaku (im wywar mocniejszy tym lepszy). Po ugotowaniu przecedź wywar.
  2. Pokrój cebule w drobną kostkę, podsmaż w garnku na oleju. Dodaj dwie łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę.
  3. Następnie zalej białym winem i poczekaj do momentu, kiedy ono odparuje. Pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj je do cebuli, a całość zalej wywarem rybnym. Gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.
  4. Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Podziel rybę na filety i pokrój w dużą kostkę.
  5. Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar.
  6. Pod koniec gotowania dodaj kostki filetów z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.