Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku

6


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
filet halibuta ze skórą800 gramów
wędzony oscypek owczy100 gramów
Bulionetka drobiowa Knorr1 sztuka
rukiew wodna200 gramów
buraki400 gramów
szalotka200 gramów
kasza pęczak 400 gramów
miód pitny trójniak100 mililitrów
suszone borowiki100 gramów
czosnek - 3 ząbki
tymianek1 pęczek
liść laurowy2 sztuki
ziele angielskie2 ziarna
pestki dyni50 gramów
cukier1 łyżka
papryka1 łyżeczka
olej z pestek dyni100 mililitrów
masło50 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Halibuta umyj, osusz i pokrój na cztery właściwej wielkości steki. Mięso oprósz odrobiną soli, pieprzu, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na chwilę na bok.
Krok 2
Grzyby umieść w pojemniku blendera. Zmiksuj na pył, wymieszaj z drobno posiekanym tymiankiem. W mieszance obtocz rybę, przyciskając mięso tak, aby przykleiło się jak najwięcej grzybów z ziołami.
Krok 3
Buraki umyj, posmaruj oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni przez około 40 minut).
Krok 4
Szalotkę pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek, pęczak, ziele angielskie i liść laurowy. Smaż chwilę, całość podlej 0,5 litrem wody i dodaj Bulionetkę Domową Drobiową Knorr. Kaszę gotuj na wolnym ogniu do momentu kiedy odparuje płyn. W razie potrzeby, jeśli kasza będzie nadal twarda, podlej jeszcze 200 mililitrami wody. Pod koniec gotowania wlej miód pitny, dodaj sok z cytryny, masło i starty oscypek. Risotto z kaszy powinno mieć luźną konsystencję.
Krok 5
Buraki obierz ze skórki. Pokrój w plastry, obsmaż razem z listkami rukwi wodnej na patelni, na oleju z pestek dyni. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Krok 6
Halibuta obsmaż na oliwie na patelni – smaż po 2 minuty z każdej strony.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl