Halloweenowy przysmak ryżowy
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  •  °C
  • płytka foremka lub blacha do pieczenia

Składniki:

    ciastka
  • ciemna czekolada - 85 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 40 gramów
  • złoty syrop cukrowy lub syrop z agawy - 2 łyżki
  • ryż preparowany - 85 gramów
  • białe pianki marshmallows - 30 gramów
  • dekoracja
  • cukier puder - 55 gramów
  • zielony barwnik spożywczy
  • posypka czekoladowa
  • kropelki z białej czekolady
  • czarna plastyczna masa cukrowa lub masa lukrecjowa

Sposób przygotowania:

  1. W żaroodpornej miseczce umieszczonej nad rondlem z gorącą wodą rozpuść Kasię, czekoladę i złoty syrop. Mieszając, dodawaj stopniowo ryż i pianki.
  2. Wyłóż do płytkiej foremki lub na blachę do pieczenia. Przygnieć z wierzchu drugą foremką lub blachą, żeby wygładzić powierzchnię. Wstaw do lodówki na 20 minut.
  3. Wyjmij z lodówki i pokrój w kwadraty lub prostokąty.
  4. Przygotuj zieloną glazurę: wymieszaj cukier puder z kilkoma kroplami zielonego barwnika spożywczego. Dodawaj po trochu wodę i barwnik aż uzyskasz pożądany kolor i konsystencję.
  5. Posmaruj ryżowe przysmaki glazurą i wygładź. Zanim glazura zastygnie, dorób potworowi włosy z czekoladowej posypki. Zrób oczy z dwóch kropelek z białej czekolady. Czarnym lukrem dorysuj źrenice i wykrzywione usta.