Hamburger z pomidorową salsą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wołowina mielona - 500 gramów
  • Ketchup Hellmann's z ekstraktem z liści Stewii - 100 mililitrów
  • Majonez Hellmann's Babuni - 2 łyżki
  • bułka do hamburgerów z sezamem - 4 sztuki
  • ogórek konserwowy - 2 sztuki
  • sałata lodowa, liście - 4 sztuki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • pomidory dojrzałe - 2 sztuki
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • szczypior - 1 pęczek
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • papryczka ostra - 1 sztuka
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Trzy łyżki ketchupu i starte na tarce ogórki wymieszaj z mielonym mięsem. Dopraw je do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Z mięsa uformuj odpowiedniej wielkości hamburgery, usmaż je na patelni grillowej.
  2. Przygotuj salsę. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę, dodaj posiekaną kolendrę, szczypior oraz posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Całość dopraw pozostałym ketchupem i oliwą z oliwek. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Bułkę przekrój, opiecz w piekarniku. Posmaruj sosem zrobionym z dwóch łyżek ketchupu i majonezu. Na bułce ułóż liść sałaty, na sałacie hamburgera. Na mięso nałóż salsę. Całość przykryj górną częścią bułki i przekłuj wykałaczką.