Hawajskie skrzydełka
  • 90 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka - 12 sztuk
  • ananas (z puszki) - 6 plastrów
  • sos barbecue - 0.5 szklanek
  • sos sojowy - 1 łyżeczka
  • imbir - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Ananasa miksujemy w blenderze na gładką pulpę a następnie mieszamy z wszystkimi pozostałymi składnikami. Skrzydełka umieszczamy w misce, zalewamy marynatą, miskę owijamy folią i odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Na drugi dzień skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy w w sumie 1,5 godziny, z czego tylko ostatnie 30 min bez przykrycia, aby skrzydełka się przypiekły.
  3. Podajemy z ryżem obficie polanym sosem powstałym z marynaty.