Herbaciana babka
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 55 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 25 dekagramów
  • cukier - 10 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • mocna herbata - 1 szklanka
  • rodzynki - 10 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • skórka z cytryny - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki opłucz, włóż do rondelka z herbatą, gotuj 5 minut, odcedź.
  2. Kasię utrzyj z cukrem, ucierając dodawaj żółtka, skórkę z cytryny, sól, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Następnie wlewaj stopniowo zimną herbatę, stale wyrabiaj.
  4. Na końcu wsyp rodzynki, wymieszaj.
  5. Ciasto wyłóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy.
  6. Piecz 55 minut w temp. 180°C. Można ozdobić białym lukrem.