Hiszpanka
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 160-180 °C

Składniki:

  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.75 szklanek
  • mąka pszenna - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • ocet - 1 łyżka
  • mleko - 2 szklanki
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • żółtko - 4 sztuki
  • rodzynki - 1 opakowanie
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • czekolada starta - 1 opakowanie
  • kawa rozpuszczalna - 0.75 szklanek
  • wódka - 0.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Upiec biszkopt na końcu dodając 1 łyżkę octu.
  2. Masa: Rodzynki namoczyć w alkoholu.
  3. Ugotować budynie w mleku dodając 3/4 szklanki cukru (budyń ma być gęsty).
  4. Ostudzić.
  5. Żółtka utrzeć z resztą cukru.
  6. Kasię utrzeć osobno.
  7. Dodawać do niej stopniowo zimny budyń, żółtka i alkohol z rodzynek.
  8. Bakalie i 3/4 startej czekolady wmieszać w krem.
  9. Całość posypać resztą czekolady.