Hiszpańska sałata ryżowa

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • pomidor - 0.5 kilogramów
  • pieprz - 0.5 łyżeczek
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • zielona papryka - 2 sztuki
  • krewetki - 20 dekagramów
  • oliwa - 4 łyżki
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • słodka papryka - 0.5 łyżeczek
  • puszka tuńczyka - 1 opakowanie
  • oliwki - 10 dekagramów
  • filety z sardeli - 4 sztuki
  • posiekana pietruszka - 2 łyżki
  • ryżu - 20 dekagramów
  • kurczak z grilla - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu i odcedź.
  2. Paprykę pokrój w paski, pomidory na ósemki. Cebulę posiekaj.
  3. Mięso oddziel od kości i pokrój na małe kawałki. Krewetki opłukaj i osącz. Tuńczyka rozdrobnij widelcem. Oliwki wypestkuj.
  4. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj z ryżem.
  5. Sok cytrynowy wymieszaj z solą, pieprzem i papryką, następnie ubij z oliwą.
  6. Filety z sardeli drobno posiekaj i rozetrzyj na pastę. Dodaj do sosu.
  7. Sałatkę wymieszaj z sosem, przed podaniem posyp natką pietruszką,