Hiszpańska sałatka ryżowa
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż - 20 dekagramów
  • Kurczak z grilla (upieczony wcześniej) - 0.5 sztuk
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • papryka zielona - 2 sztuki
  • pomidory - 0.5 kilogramów
  • cebula - 2 sztuki
  • oliwki - 10 dekagramów
  • filety z sardeli - 4 sztuki
  • Krewetki parzone - 20 dekagramów
  • tuńczyk z puszki - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • oliwa - 4 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ryż wsyp do wrzącej, osolonej wody i gotuj 15 minut.
  2. Papryki oczyść i pokrój w paski, pomidory podziel na ósemki usuwając też nasady ogonków. Mięso kurczaka oddziel od skóry i kości, a następnie pokrój w kostkę. Krewetki opłucz zimną wodą i odsącz. Tak samo zrób z tuńczykiem. Cebule pokrój w drobną kostkę.
  3. Posiekaj fileciki sardeli, w misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z odrobiną wody i oliwą. Do sosu dodaj sardelę.
  4. Dodaj przygotowane wcześniej składniki oraz oliwki, ryż i wszystko razem wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką pietruszki.