|
Składniki | ||
oliwa z pierwszego tłoczenia | 50 mililitrów | |
migdały | 200 gramów | |
ząbki czosnku | 2 sztuki | |
kromka pszennego czerstwego pieczywa | 2 sztuki | |
szafran | 1 szczypta | |
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr | 10 ziaren | |
bulion drobiowy | 1.5 litrów | |
ocet winny | 1 łyżeczka | |
sól | 1 szczypta | |
kromka pszennego czerstwego pieczywa | 4 sztuki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj migdały (bez skórki), obrane ząbki czosnku, pokrojone w kostkę 2 kromki pieczywa oraz szafran. Smaż mieszając, aż wszystko się lekko zrumieni. |
Krok 2 |
Przełóż zawartość patelni do blendera. Dodaj pieprz, kmin, ocet i nieco bulionu. Zmiksuj na gładką masę. |
Krok 3 |
Do naczynia po smażeniu wlej resztę bulionu. Zagotuj. Połącz z masą migdałową. Znów zagotuj. Dopraw do smaku solą. Podawaj z pozostałymi kromkami czerstwego pieczywa. |
Autor: Robert Makłowicz |