| |||||||||
| Składniki | ||
| oliwa z pierwszego tłoczenia | 50 mililitrów | |
| migdały | 200 gramów | |
| ząbki czosnku | 2 sztuki | |
| kromka pszennego czerstwego pieczywa | 2 sztuki | |
| szafran | 1 szczypta | |
| Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr | 10 ziaren | |
| bulion drobiowy | 1.5 litrów | |
| ocet winny | 1 łyżeczka | |
| sól | 1 szczypta | |
| kromka pszennego czerstwego pieczywa | 4 sztuki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj migdały (bez skórki), obrane ząbki czosnku, pokrojone w kostkę 2 kromki pieczywa oraz szafran. Smaż mieszając, aż wszystko się lekko zrumieni. |
| Krok 2 |
| Przełóż zawartość patelni do blendera. Dodaj pieprz, kmin, ocet i nieco bulionu. Zmiksuj na gładką masę. |
| Krok 3 |
| Do naczynia po smażeniu wlej resztę bulionu. Zagotuj. Połącz z masą migdałową. Znów zagotuj. Dopraw do smaku solą. Podawaj z pozostałymi kromkami czerstwego pieczywa. |
| Autor: Robert Makłowicz |