Hiszpańska zupa migdałowa
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • oliwa z pierwszego tłoczenia - 50 mililitrów
  • migdały - 200 gramów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • kromka pszennego czerstwego pieczywa - 2 sztuki
  • szafran - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 10 ziaren
  • bulion drobiowy - 1.5 litrów
  • ocet winny - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • kromka pszennego czerstwego pieczywa - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj migdały (bez skórki), obrane ząbki czosnku, pokrojone w kostkę 2 kromki pieczywa oraz szafran. Smaż mieszając, aż wszystko się lekko zrumieni.
  2. Przełóż zawartość patelni do blendera. Dodaj pieprz, kmin, ocet i nieco bulionu. Zmiksuj na gładką masę.
  3. Do naczynia po smażeniu wlej resztę bulionu. Zagotuj. Połącz z masą migdałową. Znów zagotuj. Dopraw do smaku solą. Podawaj z pozostałymi kromkami czerstwego pieczywa.