Hiszpańska zupa migdałowa

17


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
oliwa z pierwszego tłoczenia50 mililitrów
migdały200 gramów
ząbki czosnku2 sztuki
kromka pszennego czerstwego pieczywa2 sztuki
szafran1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr10 ziaren
bulion drobiowy1.5 litrów
ocet winny1 łyżeczka
sól1 szczypta
kromka pszennego czerstwego pieczywa4 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj migdały (bez skórki), obrane ząbki czosnku, pokrojone w kostkę 2 kromki pieczywa oraz szafran. Smaż mieszając, aż wszystko się lekko zrumieni.
Krok 2
Przełóż zawartość patelni do blendera. Dodaj pieprz, kmin, ocet i nieco bulionu. Zmiksuj na gładką masę.
Krok 3
Do naczynia po smażeniu wlej resztę bulionu. Zagotuj. Połącz z masą migdałową. Znów zagotuj. Dopraw do smaku solą. Podawaj z pozostałymi kromkami czerstwego pieczywa.
Autor: Robert MakłowiczPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl