Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bulion mięsny - 1 litr
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 5 sztuk
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • kiełbasa chorizo - 150 gramów
  • podudzie z kurczaka - 4 sztuki
  • boczek wędzony w kawałku - 50 gramów
  • fasola czerwona z puszki - 100 gramów
  • kukurydza z puszki - 100 gramów
  • pomidor - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • świeża kolendra - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokrój w plastry i przesmaż w rozgrzanym garnku, boczek oraz cebulę pokrój w kostkę, dodaj do garnka i smaż razem 5-6 minut.
  2. Mięso kurczaka pokrój na kawałki, ziemniaki oraz pomidory w kostkę 1x1 cm. Fasolę oraz kukurydzę odsącz na sicie. Kolendrę posiekaj drobno.
  3. Do garnka z chorizo i boczkiem dodaj mięso z kurczaka, ziemniaki oraz przyprawy Knorr – ziele angielskie, kmin oraz oba rodzaje papryki. Wszystko razem wymieszaj i smaż 3 minuty na mocnym ogniu. Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut.
  4. Po tym czasie do zupy dodaj kukurydzę, fasolę, pomidory oraz pokrojoną kolendrę. Gotuj jeszcze 5 minut i podawaj.