Hiszpański chłodnik
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidory bez skórki - 1 kilogram
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • sok pomidorowy - 500 mililitrów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • łodyga selera naciowego - 2 sztuki
  • ogórek - 1 sztuka
  • oliwa extra vergine - 3 łyżki
  • ocet balsamiczny - 3 łyżki
  • sos Worchester - 1 łyżka
  • cebule dymki - 2 sztuki
  • papryki zielone - 3 sztuki
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Podobnie papryki, czosnek, dymki oraz ogórka. Ogórka wcześniej obierz i usuń pestki.
  2. W garnku zagotuj bulionetkę Knorr z 300 mililitrami wody. Wystudź powstały bulion.
  3. Zmiksuj bulion z sokiem pomidorowym i wszystkimi warzywami. Chłodnik dopraw oliwą, octem oraz sosem worchestershire. Ponownie wymieszaj.
  4. Wstaw chłodnik do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj z lodem i oczyszczonymi łodygami selera naciowego.