Hiszpański sernik z malinami

Składniki:

  • woda - 250 mililitrów
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 12 dekagramów
  • ser ricotta - 15 dekagramów
  • żelatyna - 2 sztuki
  • śmietana 30% - 150 gramów
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • gotowe ciasto francuskie - 1 sztuka
  • skórka otarta z cytryny - 1 sztuka
  • maliny - 0.75 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie rozwiń i wyłóż do wyższej formy na tartę. Piekarnik podgrzej do ok. 200 stopni i delikatnie podpiecz francuską bazę przez 7 minut.
  2. Do miski wbij całe jaja, przy pomocy miksera wymieszaj je z cukrem, następnie dodaj serek, skórkę cytrynową i dokładnie zmiksuj.
  3. Kiedy masa jest już jednolita, dolej śmietanę i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  4. Masę serową wylej na delikatnie ostudzone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz do momentu wyrośnięcia i stężenia sera.
  5. Mrożone maliny zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut. 2 listki żelatyny zamocz w zimnej wodzie również na 5 minut. Po upływie tego czasu, maliny postaw na gaz i dodaj do niego listki żelatyny oraz cukier, dokładnie rozpuść.
  6. Kiedy sernik jest już chłodny, wyłóż na niego lekko stężałe maliny w galaretce i odstaw jeszcze na ok. 20 minut do lodówki.