Hiszpański sernik z malinami

3


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
woda250 mililitrów
jajko4 sztuki
cukier12 dekagramów
ser ricotta15 dekagramów
żelatyna2 sztuki
śmietana 30%150 gramów
cukier waniliowy2 łyżki
cukier puder2 łyżki
gotowe ciasto francuskie1 sztuka
skórka otarta z cytryny1 sztuka
maliny0.75 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto francuskie rozwiń i wyłóż do wyższej formy na tartę. Piekarnik podgrzej do ok. 200 stopni i delikatnie podpiecz francuską bazę przez 7 minut.
Krok 2
Do miski wbij całe jaja, przy pomocy miksera wymieszaj je z cukrem, następnie dodaj serek, skórkę cytrynową i dokładnie zmiksuj.
Krok 3
Kiedy masa jest już jednolita, dolej śmietanę i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Masę serową wylej na delikatnie ostudzone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz do momentu wyrośnięcia i stężenia sera.
Krok 5
Mrożone maliny zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut. 2 listki żelatyny zamocz w zimnej wodzie również na 5 minut. Po upływie tego czasu, maliny postaw na gaz i dodaj do niego listki żelatyny oraz cukier, dokładnie rozpuść.
Krok 6
Kiedy sernik jest już chłodny, wyłóż na niego lekko stężałe maliny w galaretce i odstaw jeszcze na ok. 20 minut do lodówki.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl