Hiszpańskie pierożki z mięsem
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • mąka - 340 gramów
  • mleko - 0.5 szklanek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • nadzienie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • mielona jagnięcina lub wołowina - 250 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • przecier pomidorowy - 2 łyżki
  • czerwone wytrawne wino - 2 łyżki
  • czarne oliwki - 5 sztuk
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj nadzienie. Cebulkę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Przełóż do rondla i podduś na rozgrzanej Kasi.
  2. Do miękkiej cebulki dodaj mięso, a gdy się przyrumieni dodaj pozostałe składniki. Duś na wolnym ogniu aż nadmiar płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Zostaw do przestygnięcia.
  3. Przygotuj ciasto. Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Do miski wsyp mąkę, wlej Kasię, sok z cytryny i tyle mleka by ciasto dało się zagnieść.
  4. Zagniataj ciasto na podsypanym mąką stole aż będzie gładkie.
  5. Cienko rozwałkuj. Wycinaj kółka o średnicy 8 cm. Na każdym ułóż łyżeczkę farszu i zlepiaj przy pomocy widelca.
  6. Pierożki ułóż na wysmarowanej Kasią płaskiej blaszce. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz, aż się zarumienią, 20-30 minut w 180 stC.