Hiszpańskie pierożki z mięsem

26


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia80 gramów
mąka340 gramów
mleko0.5 szklanek
sok z cytryny1 łyżka
jajko do posmarowania1 sztuka
Nadzienie:
Kostka do pieczenia Kasia2 łyżki
mielona jagnięcina lub wołowina250 gramów
cebula1 sztuka
przecier pomidorowy2 łyżki
czerwone wytrawne wino2 łyżki
czarne oliwki5 sztuk
ząbki czosnku2 sztuki
sól
pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj nadzienie. Cebulkę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Przełóż do rondla i podduś na rozgrzanej Kasi. Miękką cebulkę połącz z mięsem.
Krok 2
Gdy mięso się przyrumieni, dodaj pozostałe składniki. Duś na wolnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Zostaw do przestygnięcia.
Krok 3
Przygotuj ciasto. Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Do miski wsyp mąkę, wlej Kasię, sok z cytryny i tyle mleka by ciasto dało się zagnieść.
Krok 4
Zagniataj ciasto na podsypanym mąką stole aż będzie gładkie.
Krok 5
Cienko rozwałkuj. Wycinaj kółka o średnicy 8 cm. Na każdym ułóż łyżeczkę farszu i zlepiaj przy pomocy widelca.
Krok 6
Pierożki ułóż na wysmarowanej Kasią płaskiej blaszce. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz, aż się zarumienią, 20-30 minut w 180 stC.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl