Homar grillowany

Składniki:

  • homar parzony świeży - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 8 łyżek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • sok z 1 cytryny
  • ząbki czosnku - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.
  2. Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym.
  3. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, posiekaną pietruszką i czosnkiem oraz przyprawą Knorr.
  4. Homara polej marynatą i odstaw na godzinę.
  5. Po tym czasie grillu po kilka minut z każdej strony. W trakcie grillowania polej sosem z marynaty. Podawaj z zieloną sałatą i grzankami.