Homar z sosem holenderskim

3


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
homar parzony świeży1 sztuka
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżka
Sos holenderski:
masło klarowane100 mililitrów
żółtka3 sztuki
białe wino 1 kieliszek
ocet biały kilka kropel
sól
Przygotowanie
Krok 1
Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.
Krok 2
Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym i oprósz przyprawą Knorr.
Krok 3
Przygotuj sos holenderski: Do miseczki wybij same żółtka. Białka pozostaw do innej potrawy. Do żółtek dodaj białe wino, ocet oraz szczyptę soli i pieprzu. Delikatnie utrzep rózgą aż masa się spieni.
Krok 4
Teraz postaw miskę nad rondlem z gotującą się wodą i ubij aż piana zwiększy objętość dwu, trzy krotnie.
Krok 5
Pod koniec ubijania zacznij wlewać cienkim strumieniem lekko ciepłe masło klarowane. Ubijaj aż sos zgęstnieje. Uważaj aby jajka zupełnie się nie ścieły. W razie potrzeby dopraw ponownie sos odrobiną soli, pieprzu i octu.
Krok 6
Homara ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej mięso sosem holenderskim. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z funkcja grill aż sos lekko zbrązowiej. Podawaj na zielonym liściu sałaty.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl