Przygotowanie |
Krok 1 |
Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy. |
Krok 2 |
Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso.
Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym i oprósz przyprawą Knorr.
|
Krok 3 |
Przygotuj sos holenderski: Do miseczki wybij same żółtka. Białka pozostaw do innej potrawy. Do żółtek dodaj białe wino, ocet oraz szczyptę soli i pieprzu. Delikatnie utrzep rózgą aż masa się spieni. |
Krok 4 |
Teraz postaw miskę nad rondlem z gotującą się wodą i ubij aż piana zwiększy objętość dwu, trzy krotnie. |
Krok 5 |
Pod koniec ubijania zacznij wlewać cienkim strumieniem lekko ciepłe masło klarowane. Ubijaj aż sos zgęstnieje. Uważaj aby jajka zupełnie się nie ścieły. W razie potrzeby dopraw ponownie sos odrobiną soli, pieprzu i octu. |
Krok 6 |
Homara ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej mięso sosem holenderskim. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z funkcja grill aż sos lekko zbrązowiej. Podawaj na zielonym liściu sałaty. |