Homar z sosem holenderskim

Składniki:

  • homar parzony świeży - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • sos holenderski
  • masło klarowane - 100 mililitrów
  • żółtka - 3 sztuki
  • białe wino 1 kieliszek
  • ocet biały kilka kropel
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.
  2. Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym i oprósz przyprawą Knorr.
  3. Przygotuj sos holenderski: Do miseczki wybij same żółtka. Białka pozostaw do innej potrawy. Do żółtek dodaj białe wino, ocet oraz szczyptę soli i pieprzu. Delikatnie utrzep rózgą aż masa się spieni.
  4. Teraz postaw miskę nad rondlem z gotującą się wodą i ubij aż piana zwiększy objętość dwu, trzy krotnie.
  5. Pod koniec ubijania zacznij wlewać cienkim strumieniem lekko ciepłe masło klarowane. Ubijaj aż sos zgęstnieje. Uważaj aby jajka zupełnie się nie ścieły. W razie potrzeby dopraw ponownie sos odrobiną soli, pieprzu i octu.
  6. Homara ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej mięso sosem holenderskim. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z funkcja grill aż sos lekko zbrązowiej. Podawaj na zielonym liściu sałaty.