Homarzec po chińsku

Składniki:

  • homarzce mrożone - 600 gramów
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • groszek mrożony - 300 gramów
  • por - 100 gramów
  • imbir - 0.5 łyżeczek
  • cukier - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 4 łyżki
  • oliwa z oliwek - 60 mililitrów

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Homarzce wyjmij z opakowania i rozmrażaj w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Oddziel dokładnie mięso od skorupy. Opłucz je w zimnej wodzie i osusz.
  2. Groszek wrzuć do garnka, zalej filiżanką wrzątku i gotuj przez 6 minut pod przykryciem.
  3. Na rozgrzany olej wrzuć pora i zeszklij, po czym dodaj homarzce i obsmaż na rumiano.
  4. Skrop homarce oliwą z oliwek i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.
  5. Groszek odsącz, a pora pokrój na krążki.
  6. Teraz dodaj groszek i podgrzej. Wrzuć pieprz cayenne, imbir i cukier. Wszystko wymieszaj i podawaj np. z makaronem ryżowym.