Horta stamnagathi- pełna witamin, dietetyczna przekąska

Składniki:

  • horta - 400 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • oliwa - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Zieleninę wypłucz kilkakrotnie, za każdym razem w nowej wodzie. Oczyść ją ze zbrązowiałych liści i stwardniałych końcówek. Przygotuj garnek pełen wrzącej wody i stopniowo wrzucaj do niej hortę. Gotuj przez ok.5 minut, po czym odcedź i zalej ponownie zimną wodą i zagotuj. Czynność powtórz kilkakrotnie, aby pozbyć się cierpkiego smaku.
  2. Gotuj hortę przez ok.1 godzinę, aż zmięknie.
  3. Przygotuj sos z oliwę utrzyj z sokiem wyciśniętym z 0,5 cytryny i zalej gotową już hortę. Dopraw do smaku.