Hummus czyli pasta z ciecierzycy
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ciecierzyca ugotowana - 2.5 szklanki
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 2 sztuki
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • pasta z nasion sezamu - 2 łyżki
  • papryka - 1 szczypta
  • oliwa - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę namocz i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj ją, aż będzie miękka.
  2. Czosnek posiekaj, dorzuć do niego ciecierzycę, przyprawy, pastę tahini, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz olej.
  3. Wszystko dokładnie zmiksuj i odstaw do lodówki. Podawaj do chlebka pita.
  4. Dodaj również Przyprawę w mini kostkach Knorr.