Ikar

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

6 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

ciasto ciemne:

20 dekagramów

1 szklanka

4 łyżki

3 łyżki

1.5 szklanki

4 sztuki

2 łyżeczki

ciasto kokosowe:

3 sztuki

15 dekagramów

15 dekagramów

krem:

0.5 litra

3 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

3 sztuki

3 sztuki

1 opakowanie

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i żółtka.

Krok 2

Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Piec 30 min w temp. 170 stopni.

Krok 3

CIEMNE CIASTO: Kasię, cukier, kakao i wodę zagotować, stale mieszając.

Krok 4

Ostudzić. Dodać mąkę, żółtka oraz proszek. Wymieszać. Dodać ubite białka.

Krok 5

CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, dodać cukier i wiórki. Na blaszkę wykładać kupkami, na przemian ciasto kokosowe i ciemne. Piec ok. 35 min w temp. 175 st.

Krok 6

Mleko zagotować z cukrami. Żółtka ubić z mąką i odrobiną mleka i, mieszając, wlać na gotujące się mleko. Zagotować i ostudzić. Masę utrzeć z Kasią i podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny, a do drugiej rozpuszczone z 2 łyżkami mleka, przestudzone batony.

Krok 7

SKŁADANIE CIASTA: 1) Połowa ciemnego ciasta z kokosem 2) Masa czekoladowa 3) Biszkopt 4) Masa cytrynowa 5) Druga część ciemnego ciasta z kokosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ikar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ikar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ikar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ikar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ikar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ikar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ikar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej